Професионално почистване на мека мебел и матраци • Орвио ООД • 0878 576 143

orvio.net@gmail.com

26 февруари 2016

Коментари

Off
 февруари 26, 2016
 Off

В тази тема ще рагледаме 3 основни въпроса свързани с мебелите. Що е то мека мебел, какви са видовете пълнежи за мебели и как да почистваме дамаските без да ги повредим?

Що е то мека мебел?

Определението което аз лично бих дал е следното – тапицирани мебели с кожа или плат, върху които може да се спи или седи. Обикновено това са матраци, канапета, дивани, кресла, фотьойли, столове и табуретки.

Да разгледаме в детайли:

  • матраци – (думата произлиза от немския език – Matratze) тези мебели се използват за лежане и спане, при изработката им се използват еластични материали които са обгърнати с външни материи, например плат. При матраците се използват материали за пълнеж като: дунапрен, памук, пружини и други, матракът се поставя върху рамки и е основна част от спалня или легло.
  • канапета и дивани – разновидност на мека мебел за сядане или отдих, използва се в жилища, хотели, болници, офис помещения и други. Диваните са покрити с кожа или текстилна материя с най-различни цветове, най-малкият диван е предвиден за сядане на до двама души. Други вид дивани са разтегателните, Г образни дивани и т.н.
  • кресла и фотьойли – произлизат от столовете, разликата при този вид мебели е в създаването на по-голям комфорт чрез подлакътниците (облегалки за ръцете) и подглавниците.
  • столове и табуретки – вид мебели главно за сядане от един човек, състоят се от седалка в повечето случаи са на четири крака, има столове с облегалка. Табуретката напрактика е стол на три или четири крака без облегалка, терминът е въведен през 17в. от Франция.

Какви са видовете пълнежи за мебели?

Като пълнеж за мебелите се използват много и най-различни материали, но най-често срещаните са естествена вата или пук, дунапрен, полиуретанова пяна, пенолатекс и силиконизирана вата.

За пълнежите подробно:

  • гъши пух – произхода на материала е ясен! Това което бихме препоръчали в никакъв случай да не мокрите този вид пълнеж, изделията с пълнеж от гъши пух почиствайте само по инструкции от етикета на производителя.
  • мемори пяна – е полиуретан който след добавка на химикали повишава плътността и вискозитета на материала. Този материал е разработен през 1970г. от НАСА, използва се при изработването на дивани, възглавници, матраци и други. Основната разлика с обикновената пяна е, че мемори пяната възвръща първоначалната си форма много бързо след натиск, също много лесно се приспособява към формата на външно тяло.
  • пенолатекс – това е само едно от имената на разпенения латекс, този материал се слави с еластичните си качества, използва се при направата на възглавници и матраци. Среща се още като: хидролатекс и аквалатекс.
  • eps микрогранули – малки кръгли топчета от стиропор, използват се за пълнеж на любимите ни за сядане барбарони, познати още като „пуф“.

Как да почистваме дамаските без да ги повредим?

Има няколко основни метода за почистване на дамаски, чрез които мръсотията бива извлечена от тъкънта без тя да бъде повредена. За основно почистване се прилага екстракция, за освежаване или почистване на по-капризни дамаски и пълнежи сухо пране.

Професионални практики за почистване:

  • Основно почистване чрез екстракция – екстракцията е основният и най-ефикасният метод за почистване на дамаски и облицовки за мебели. Принципа му на работа позволява изпраните мебели да бъдат използвани след 5 до 8 часа. Наличието на подходящ препарат за пране на текстилни повърхности и спрей-екстракторна прахосмукачка, осигуряват дезинфекция на повъхностите и извличане на мресотията в дълбочина. Този вид почистване обаче не се препоръчва за мебели с по капризни дамаски или пълнежи като гъши пух например.
  • Почистване чрез сухо пране – под термина „сухо пране“ се тълкува изпиране на дамаски без мокрене или минимално мокрене. Това се осъществява с пяна генератор в който се добавя препарат с повърхносно активни вещества (ПАВ). С активирането на определени молекули в състава на пяната (при допир с дамаската), започва процес на отлепяне на мръсотията от материята, тя застава на повърхността на плата и лесно се извлича с вакуум машина (прахосмукачка). Процеса по нанасяне и изсмукване на пяна от мебелите се повтаря докато дамаските не бъдат почистени. Използване на изпраните меки мебели с пяна е възможно след 1 час!

Comments are closed.