Професионално почистване на мека мебел и матраци • Орвио ООД • 0878 576 143

orvio.net@gmail.com

14 януари 2017

Коментари

Off
 януари 14, 2017
 Off

Сигурен съм, че всеки от нас е попадал в магазин за почистващи препарати, точно в такива магазини може да се намерят и всякакви препарати за почистване на дамаски и килими. Можем ли да почистим дивана или килима си сами ако си купим от тези препарати?

Съществуват много и най-различни почистващи препарати, за дамаски, за бани, за килими, за фурни и т.н. Доколко е подходящо да купуваме подобни продукти и да се опитваме да перем канапето си сами обаче? За разлика от дрехите които очевидно си перем сами, при мебелите с дамаска или тапицерия трябва да се подхожда по внимателно.

Първото и най-важно нещо е, че прахта за пране на дрехи е много по-слабо концентрирана на повърхностно активни вещества или въобще няма такива, освен това с нея времето за пране на тапицерия би се удължило невероятно много, въпреки всичко както всички добре знаем почти във всяка прах за пране или омекотител има избелители, както и в някои сапуни!

Сега си помислете колко често перете дрехите си и колко често дивана в хола. Означава ли това, че като дойде време за пране на дивана трябва да си купите препарат натъпкан с избелители понеже вече е много захабен? НЕ! Въпреки това в повечето Астонишоподобни, Венишоподобни и прочие са тъпкани с избелители които освен да прогорят тъканта на дамаската ви друго май не правят, тези които са пробвали да отстранят петно от дивана с препарат за дамаски вероятно са забелязали колко по-бяло седи там където са търкали с препарата, но петното в известен смисъл си остава, разликите в цветовете на дамаската стават очевидни и дразнещи.

CI 77891 – титаниев диоксид. Избелител съдържащ се в сапуни, препарати за почистване и други, токсичен, може да предизвика остри алергии, сърбеж, зачервяване на кожата и т.н. Ако не CI 77891 то със сигурност има друг вид избелители в препарата за дамаски който сте си купили от търговската мрежа, да не забравяме и факта, че ако не разполагате с машина за пране на тапицерии, няма как да изплакнете почистваното място на дивана. С какъв препарат да почиствате дивана си тогава?

Със сигурност няма да ви рекламираме препарати за дамаски, няма да споменаваме и имена на такива, само ще кажем, че същите трябва да са съобразени с вида на дамаската и да НЕ съдържат избелители. Препаратите за пране на дамаски трябва да съдържат ПАВ (повърхностно активни вещества) и разтворители за различните по вид замърсявания, това са единствените подходящи препарати за третиране на замърсените материи по дивана ви, такива може да намерите в магазините за професионална химия и не забравяйте, че най-важният фактор е каква е вашата дамаска и дали въобще може да е мокри, защото прането само по себе си напомня за мокър процес!

Наличната перяща прахосмукачка е особено желателно да не кажа задължително да е налице ако сте предприели пране на дивана си, подходящият препарат служи за разтваряне на петното от дамаската а машината за неговото извличане (изсмукване) от материята, след изплакване с чиста вода (отново с машина) може да се каже, че дивана е изпран. Също особено важно е да се почисти целият диван, а не да се третира локално само там където има петна.

Не забравяйте винаги да изпробвате почистващите препарати на скрито място върху материята и да наблюдавате неговата реакция.

Ако си нямате идея дали дивана ви подлежи на мокрене и пране, винаги може да ни се обадите за консултация, оглед или почистване на телефон 0877 717 818.

Comments are closed.