Професионално почистване на мека мебел и матраци • Орвио ООД • 0878 576 143

orvio.net@gmail.com

16 януари 2017

Коментари

Off
 януари 16, 2017
 Off

Една статия за това как в България се раждат фирмите за почистване, как започват и докъде стигат за да привлекат клиенти и да се вкопчат като пиявици в бизнеса с мръсотията.

Както писахме вече в статията „фирми за професионално почистване никнат като гъби след дъжд“ в България не е много трудно да стартираш бизнес с почистване. Никой не те следи и регулира как и защо вършиш това, кой точно влиза на хората по домовете и офисите и прочие, не ти трябват и много пари.

10,000 лева  и си в джаза с поредната фирмичка, ходиш да чистиш, търкаш там нещо вземаш едни пари които не облагаш с данъци в повечето случаи и така. Какви са ти амбициите точно, просто искаш да нямаш шеф, просто нямаш образование и никъде не си намираш работа? Чистач не може да бъде всеки, още повече професионален, не защото няма тапия, просто почистването не е за всеки!

Да видим как се стартира бизнес с почистване в България (говорим за масовия случай):

  1. Регистрирате си фирма с интересно почистваческо име според вас – 250,00 лева;
  2. Наемате си счетоводни услуги – около 800,00 лева/година.
  3. Правите си сайт за почистване – около 500,00 лева;
  4. Отделяте около 1500,00 лева за реклама, визитки, листовки и други;
  5. Купувате си някакъв автомобил за 1500,00 лева за да транспортирате салтанатите;
  6. Прахосмукачка, водосмукачка и еднодискова машина за почистване – 3400,00 лева;
  7. Работно облекло за 2-ма човека 300,00 лева;
  8. Остават ви около 1800,00 лева с които да поемете заплатата на 2-ри човек за поне 3 месеца докато нещата потръгнат, а те потръгват защото сте стартирали с безумно ниски цени и винаги има кой да се излъже.
  9. Започвате да си чистите и се наричате гордо фирма за професионално почистване с изградени традиции и опитен квалифициран персонал, иначе никой няма да ви се обади все едно с тези цени…

Звучи ли ви малко абсурдно? Нямаме точен % на фирмите за почистване които се раждат по подобен начин, но с оглед на „конкуренцията“ смятам, че се върти някъде около 87 – 90%.

И така докато големи и стари фирми за почистване правят милиони от обществени поръчки на държавни институции и обекти, се раждат други малки фирми които смятат, че ниската цена е достатъчен фактор всички клиенти да се втурнат на телефона за да си оставят парите именно на тях, защото пише професонално или пък „бързо, лесно и евтино почистване„!

В тези дни ние от фирма за почистване Орвио казваме: помислете кого допускате до личните и работните ви помещения и колко ви струва това точно…

Comments are closed.