Екстракция

Какво е екстракция и защо това е най-ефикасният метод за почистване на дамаски?

Има много и най-различни начини за почистване на дамаските, тук може да се запознаете защо прането чрез екстракция е най-добрия метод за почистване на мека мебел.

Терминът екстракция

Екстракция се нарича процеса на извличане на един или няколко компонента от смес в твърдо или течно състояние чрез обработка с разтворител (екстрагент): източник – https://bg.wikipedia.org/wiki/Екстракция

От тук идва и името на перящите прахосмукачки за мебели, а именно „Екстракторни прахосмукачки“ или „Екстрактор за пране на дамаски и облицовки“.

Как работи екстракторната прахосмукачка?

Всички екстрактори за почистване на дамаски работят по един и същи начин. В окомплектовката на подобна машина задължително има накрайник за пране на дамаски, какво представлява той?

Накрайника е снабден с дюзи за впръскване на препарат (разтворител) който се нанася равномерно по повърхността на дамаската, същият разполага и с отвор чрез който се измуква отложената мръсотия от тъкънта. Повтаряйки неколкократно процеса на зацапаното място по дамаската, се получава многократно впръскване на разтворител (препарат) и изсмукване на мръсотия, по този начин дадена повърхност бива почистена идеално.

Защо екстракторно пране на мека мебел?

Както разбрахме от написаното по-горе, екстракторните прахосмукачки имат свойството да впръскват вода или препарат, също и да изсмукват вода и мръсотия. Това от своя страна ни позволява да третираме замърсяванията по меката мебел с различни препарати и разтворители на петна. Какво се случва когато препаратите за почистване на дамаски не помагат? Това се случва често и ние бихме го обяснили по следния начин:

  1. Има много и най-различни дамаски, нормално е всяка да има различна структура на тъкънта и някои препарати за почистване да не и подействат.
  2. Някои дамаски не са третирани против слънчеви лъчи или други форми на захабяване (пример за такива са тези на IKEA), тогава замърсителите пропиват директно в тъкънта и почистването става много трудно, понякога дори невъзможно.
  3. Освен, че дамаските биват различни като структура и състав, същите биха могли да бъдат изцапани с различни замърсявания: лютеница, кафе, вино, шоколад, червило и т.н. Вижте пълен списък на петната които почистваме.

 

При положение, че имаме различни дамаски като вид на материята и различни петна като вид на замърсяването, нали не вярвате, че с един и същи препарат могат да бъдат почистени?

Пример: нека разгледаме препаратите за почистване на фурни. При фурните замърсяването е почти винаги от храна а материалът от който са изработени е почти винаги един и същ, сега пак се върнете на препаратите за почистване на дамаски, какво мислите?

Ето за това при почистването на мека мебел освен екстракторна прахосмукачка ние използваме различни препарати за дамаски, само по този начин петната по вашите мебели, могат да бъдат третирани адекватно с подходящ препарат (според дамаската и вида на замърсяването) и да бъдат изплакнати с машина (изсмукване на отложената мръсотия в следствие на препарата разтворител). Ето затова екстракторното пране на мека мебел е най-подходящия начин за почистване на дамаските.

Вижте как да подходите ако сте направили петна по дивана или се върнете обратно към услугата ни за пране на мека мебел.